DE GESCHIEDENIS VAN RUST-ROEST BRUGGE

Lichaamsbeweging is van onschatbare waarde voor onze gezondheid. Onmisbaar in onze vereniging zijn de talrijke vrijwilligers die zich dag in dag uit inzetten ten bate van onze sport. Bedankt! 

De geschiedenis van Rust Roest Brugge
Klik op de afbeelding van de tijdslijn voor een grotere versie.

Turnkring ’Rust-Roest Brugge’ werd in  1911  boven de doopvont gehouden onder de vleugels van de ’Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek”. Zij kreeg de naam ’La Royale Rust-Roest Turnvereeniging’ mee. 
Pas in 1943 werd definitief een meisjesafdeling opgericht, daar dit voorheen niet strookte met de zeden uit die tijd. Pas toen in 1954 de jongens- en meisjesafdeling werden samengebracht kreeg de vereniging een eigen bestuur, onder het voorzitterschap van Dhr. Charles Janssens. Die taak werd later overgenomen door Dhr. Leon Janssens, Dhr. Jules De Scheemaeker, Mevr. Leona Daveloose-Dumon, Dhr. Raymond De Vos en tot slot opnieuw Mevr. Leona Daveloose-Dumon. 

In 1960 nam  Bob Daveloose, toenmalig secretaris van de vereniging, het initiatief om de turnkring te laten omdopen tot ’Koninklijke Turnkring Rust-Roest Brugge’.  Toen in 1977 de Vlaamse Turnliga werd opgericht was Rust-Roest er, als stichtend lid, van het eerste uur bij. 

 
Naast de meest in het oog springende competitiegymnasten komen de meesten onder ons twee uur per week op een gezonde manier de stramme spieren loswerken na een ganse dag op de schoolbanken of op kantoor. 
Rust-Roest is niet alleen in de Brugse regio een begrip, ook in het ganse land (en zelfs ver over de landsgrenzen) kent men Rust-Roest. Op alle wedstrijden waren de afgelopen jaren Rust-Roest-gymnasten vertegenwoordigd die zich konden meten met de allerbesten. Niet alleen op nationaal niveau, maar zelfs op Europese kampioenschappen, Wereldkampioenschappen, World Games en Olympische Spelen zond Rust-Roest haar telgen uit. 
Ook op de 4-jaarlijkse wereldgymnaestrada was tot enkele jaren geleden telkens een groep van Rust-Roest afgevaardigd. Ons turnfeest is sinds jaar en dag het hoogtepunt van het turnseizoen. Telkens opnieuw wordt met man en macht gewerkt om er aan mooi spektakel van te maken. 

Q4Gym kwaliteitslabel

Onze vereniging mag zich ook de fiere eigenaar noemen van het Q4gym label. Dit is een kwaliteitslabel dat door de Gymnastiekfederatie Vlaanderen wordt uitgegeven en waarbij de vereniging wordt doorgelicht op alle niveaus: clubmanagement, algemene basiswerking en competitie.